Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2015 15:12 - Сао Палмето - палмата джудже
Автор: plamonka Категория: Други   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.03.2015 12:44



image



Сао Палмето наричат палмата джудже с научно наименование Serenoa repens, която расте почти по цялото югоизточно крайбрежие на САЩ. Палмите растат на групи или гъсто населени гъсталаци, в песъчливи крайбрежни зони, а също заемат и ниските етажи в иглолисни гори. Сао палмето е палма с разперени, подобно на ветрило листа. Разперените листа се състоят от около 20 по-малки, ивичести листа. Дръжката на листата е снабдена с фини, остри зъби или бодли, които лесно могат да наранят кожата на човек. Плодовете на палмата са червеникаво-черни и големи, с мека плът, обгръщаща твърда ядка. Смята се, че някои от екземплярите са на възраст над седем века.

производство на хранителни добавки

 Сао палмето е растение, което е известно основно с приложението си при доброкачествена простатна хипертрофия (уголемяване на простатата). Растението намира приложение и в терапията на възпалителни заболявания на простатата (простатити), а също и при злокачествено заболяване на тази жлеза.


image





Освен при заболявания на простатата, сао палмето се прилага и като средство за стимулиране на растежа на косата при косопад, при настинка, кашлица и възпалено гърло, при хроничен бронхит и астма. Растението се прилага още и за увеличаване на уринирането (като диуретик), за успокояване на нервната система и при мигренозно главоболие. Според някои, сао палмето притежава и действие на афродизиак и може да се прилага при понижено либидо.

Най-добре проучените или изобщо познати фитохимикали в състава на растението са бета-ситостерол и стигмастерол.

Доказани ползи:

Предпазва от доброкачествено увеличение на простатната жлеза;
Облекчава симптомите на възпаление при вече започнал процес на хиперплазия на простатата и забавя развитието на заболяването.

Предпазващият ефект се дължи на намаляване активността и метаболизма на мъжките полови хормони.

производство на хранителни добавки

Приемът на екстракт от Сао Палмето е считан за отговорен за намалената активност на ензима 5-алфа редуктаза, който стимулира превръщането на тестостерона в по-активната му форма дихидростестостерон.

Последният е с високи нива при мъже със синдром на хиперплазия на простатата, като се счита за отговорен за свръхрастежа й.

За приготвяне на различни лекарствени форми, се използват плодовете на сао палмето. Сао палмето може да се намери под формата на сушени плодове, капсули и таблетки сух екстракт, течни екстракти (тинктури) и липостеролни екстракти.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamonka
Категория: Други
Прочетен: 60505
Постинги: 65
Коментари: 1
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930